3800 Szikszó, Ipari Park +36 46 / kattintson kattintson

Hanggátlás az üveg térelválasztó rendszerekkel

SIMO

Hanggátlás az üveg térelválasztó rendszerekkel

Hanggátlás az üveg térelválasztó rendszerekkel

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a belső üvegfalrendszerek, melyek esztétikus megjelenésükkel és a természetes fény beengedésével új dimenziót nyitottak a munkahelyi környezetekben. Ezen tulajdonságaikon felül szigorú hanggátlási körülményeknek is meg kell felelniük. 

 

 

Hanggátlás az üveg térelválasztó rendszerekkel

Térelválasztó rendszerek és a hanggátlás

 

Ahogyan rétegrendben, úgy hanggátlási képességükben is különböznek a térelválasztó rendszerek.

A hanggátlás mértékét az üvegfalak esetében a hangnyomás vagy hangenergia úgynevezett Rw értéke mutatja meg, mely egy súlyozott laboratóriumi léghanggátlási szám. Ez az érték azt mutatja, hogy adott üveg térelválasztó rendszer mennyire képes átengedni a hangot, illetve zajokat. Minél nagyobb az Rw érték, annál magasabb hanggátlási tulajdonság állapítható meg. A hangenergia mértékegysége a decibel, így a hanggátlási értékeket decibelben (dB) tudjuk összehasonlítani az üvegfalak esetében is.

 

A térelválasztó rendszerek hanggátló értékét az üvegfalak típusával, vastagságával (egyrétegű vagy kétrétegű), a rétegrendek variálásával és a rétegrendek közötti légrés biztosításával tudjuk befolyásolni. Ennek megfelelően az alapvető edzett vagy laminált üvegezést, a még nagyobb hanggátlás elérése érdekében felválthatja a hanggátló fóliával ellátott üvegezés. 

A ragasztott üvegek közötti fólia anyaga és vastagsága is befolyással bír a hanggátlásra. A hagyományosnak tekinthető PVB (polyvinyl-butyral) fóliák mellett egyre jobban előtérbe kerülnek a speciális, hanggátlást javító fóliák, mint pl. SC (Sound Control), az SR (Sound Reduction) és SI (Sound Insulation) fóliák, melyek funkcióira elnevezésük is utal.  

 

Annak érdekében, hogy a megfelelő akusztikai elvárásoknak, követelményeknek is eleget tudjunk tenni, különböző üveg térelválasztó rendszerekkel és rétegrendekkel dolgozunk.

Az egyrétegű, saját fejlesztésű SIMO Rapid rendszerünk egy 35 mm falvastagságú üvegfal szerkezet. Az MSZ EN ISO 717-1:2013 szerinti szabvány szerint ennél az egyrétegű falvastagságnál Rw = 32 – 41* dB közötti hanggátlást tudunk elérni.

Kétrétegű üvegfalaink ettől nagyobb hanggátlásra képesek. SIMO Blade rendszerünk 100 mm-es profilvastagsággal az említett szabvány szerinti akár Rw = 51 dB hanggátlási értéket is biztosít.

 

 

*42 dB - előző szabvány szerinti érték

Legfrissebb cikkeink

A térelválasztó falak, mobilfalak és üvegfalak specialistájától

SIMO Group

A térelválasztó falrendszerek specialistája. Üvegfalak, térelválasztó mobilfalak magyar és német gyártótól, prémium minőségben. 

Elérhetőségeink

Cím: 3800 Szikszó, Ipari Park
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson
Hétfő - Péntek: 09:00- 17:00