3800 Szikszó, Ipari Park +36 46 / kattintson kattintson

A kényelmes, hatékony munkavégzést támogató irodai környezet alapjai

SIMO

Mire érdemes ügyelni az irodai munkaterület kialakításakor?

Mire érdemes ügyelni az irodai munkaterület kialakításakor?

Irodai munkakörnyezeted nem csak partnereid felé prezentálja céged, de munkavállalóid, kollégáid egyik legfontosabb állomása is. Éppen ezért a megtervezéskor, kialakításkor, de még a részletek megálmodásakor is érdemes szem előtt tartanod az ő kényelmüket és egészségüket! 

Mire érdemes ügyelni az irodai munkaterület kialakításakor?

És ez nem csak a kényelemről szól. Bár nem mellékes az sem, hogy egy munkatársad, aki akár 8-9 órát is az irodában tölt egy nap jól érezze ott magát, azonban üzleti sikereid szempontjából is elengedhetetlen, hogy az iroda valóban kiszolgálja a benne dolgozókat. Egy jól megtervezett, komfortos irodai környezet támogatja a kreativitást, serkenti a koncentrációt, elősegíti a csapatmunkát és megteremti azt a környezetet a kollégák számára, ahova minden nap szívesen jönnek be.


Az alábbiakban bemutatunk néhány fontos szempontot, amire érdemes odafigyelned, ha mindezt T is alapvetőnek gondolod! 

 

A zajcsökkentés: alap, hogy az irodában ne legyen felesleges zaj

Aki végzett már nagy koncentrációt igénylő irodai munkát, az pontosan tudja milyen fontos, hogy azt nyugalomban, zavaró külső tényezők nélkül tudja megtenni. A különböző irodai zajok, a csacsogó kollégák, a kattogó gépek, a zúgolódó klímaberendezés talán fel sem tűnik egy idő után – csak ha abbamarad lélegzünk fel boldogan.


Egy modern, kényelmes irodai környezet megteremtésekor tehát kiemelten fontos a zajvédelem és -csökkentés. Ez pedig több rétű feladat, amelynek kitalálása során az alábbiakra is érdemes ügyelned:
-    megfelelő hangszigeteléssel rendelkező térelválasztó falrendszereket válassz az irodai térelválasztás során
-    ha szükséges, használj akusztikus rendszereket, hangszigetelő paneleket a reverberáció csökkentése érdekében
-    az irodába legalább három rétegű ablakokat telepíttess, hogy kintről se szűrődjön be semmi zaj
-    használj puha, jó minőségű székeket a nyikorgás és kopogás elkerülése érdekében
-    ha van rá lehetőség, vinyl padlót, vagy szőnyeget rakj az iroda padlójára a léptek zajainak csökkentéséért
-    ügyelj rá, hogy a munkatársak eszközparkja is halk legyen! A billentyűzet és az egér kattogása idegölő lehet, ha egész nap halljátok…
-    az irodai gépeket, számítógépeket, légkondit stb. tisztíttasd rendszeresen! Ezzel nem csak a zavaró zúgástól, de a javítási költségektől is megkíméled magad…

 

Amennyiben irodád belső tere még most kerül felosztásra, a kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező üvegfalak és mobilfalak segíthetnek ennek kialakításában! Kérd személyre szabott ajánlatunkat ITT, és tervezzük meg együtt irodád! 

 

Természetes és kényelmes fényforrások használata

Egy sötét, félhomályba burkolódzó iroda nem csak álmosítóan hat a kollégákra, de koncentrációjukat is csökkenti, valamint akár depresszióhoz hasonló tüneteket is eredményezhet. A hatékony munkavégzéshez tehát elengedhetetlen, hogy megfelelő világosságot teremts az irodában, télen-nyáron, reggel-este! 


A legjobb természetesen, ha a természetes fény segítségével teremted ezt meg. A nagyméretű ablakok, az üvegfal rendszerek ezt mind elősegítik, hiszen ezeknek segítségével akár az egész irodát átjárhatja a fény, de szuper fejlesztésnek számítanak a fénycsatornák is arra az esetre, ha a több ablak telepítése nem megvalósítható. 

 

Ha úgylátod, hogy több természetes fényt nem tudsz az irodába engedni de világításra azért még lenne igény, ügyelj a megfelelő színhőmérsékletű lámpák kiválasztására. A lámpák fénye elég erős kell hogy legyen, azonban mindenképp olyan megoldást érdemes választani, ami nem vakítja el a munkatársakat. 

 

Megfelelő munkaállomások kialakítása

Az iroda egészére vonatkozó elvárások mellett érdemes a kollégák munkaállomásait egyesével is felülvizsgálni. Talán klisének hangzik, hogy a kényelmes munkakörnyezet milyen fontos – azonban nem szabad elbagatelizálni ezt a kérdést. A nem megfelelő munkaállomás, egy kényelmetlen, alátámasztást nem biztosító szék vagy egy nem jó pozícióban elhelyezett monitor akár rövidtávon is olyan egészségkárosító hatással lehet, ami betegszabadságot eredményez. Ezt pedig nem akarod sem Te, sem a kollégáid. 


Alapvető fontosságú, hogy amivel a munkatársak dolgoznak, az kényelmes legyen. Az állítható magasságú asztalok kiváló találmányok – ahogy a székek esetében is ilyet érdemes vásárolni, de egy monitoremelő mindenképp jár minden kollégának!


A megfelelő munkaállomás gyakran a legapróbb részleteken múlik, például gondoltad volna, hogy egy könnyített billentyűzeten egy ember akár kétszer olyan gyorsan képes dolgozni?! 

 

Technológiai elvárások: a modern kütyük a barátaid!

Rendben, természetesen nem kell mindenből a high-end minőséget megfizetned ahhoz, hogy kényelmes és produktivitásra serkentő irodai környezetet teremts, de azért a legfontosabb eszközök minőségére igenis ügyelned kell. Ha gyakran hallod, hogy a kollégák panaszkodnak a számítógépek fagyására, akkor biztos lehetsz benne hogy ideje beruháznod egy új eszközparkra! 

 

Egy gyors laptop, egy megfelelően működő nyomtató nem csak a munkaidőt rövidíti le nagyban, de segít a stresszhelyzetek megszűntetésében is. 

 

Nem csak az alapvető felszerelésekről van azonban szó. Érdemes lehet áttanulmányoznod a munkatársak feladatait és felmérni, hogy tudsz-e valamilyen eszközzel segíteni a hatékonyságukon! 

 

Szoftveres megoldások a munka könnyítésére: hiszen az idő pénz! 

A fizikai eszközök mellett érdemes szót ejtenünk a szoftveres megoldásokról is, hiszen szintén nagyban hozzájárulhatnak a hatékony munkavégzéshez. Sok cégvezető tartja ezeket az eszközöket feleslegesen drágának – mondván hogy Excelben minden megoldható – azonban ez a befektetés tapasztalataink alapján nagyon is megtérül. 


Érdemes hát átnézni, esetleg megkérdezni a kollégákat, hogy van-e olyan feladatkörük amit le tudnának egyszerűsíteni? Ha „kulcsrakész” szoftver nem is oldja meg a problémád, egyedi fejlesztésekkel mindenre van lehetőség!
 

 

Legfrissebb cikkeink

A térelválasztó falak, mobilfalak és üvegfalak specialistájától

SIMO Group

A térelválasztó falrendszerek specialistája. Üvegfalak, térelválasztó mobilfalak magyar és német gyártótól, prémium minőségben. 

Elérhetőségeink

Cím: 3800 Szikszó, Ipari Park
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson
Hétfő - Péntek: 09:00- 17:00